În custodia Muzeul Naţional de Istorie a României se găseşte o figurină antropomorfă, aparţinând perioadei eneolitice, mai exact culturii Gumelniţa, obiect descoperit în comuna Vidra şi care are o vechime de aproximativ… 7.000 de ani.

Figurină, cultura Gumelniţa,
aprox. 5.000 î.Hr.

Figurina este (cf fişei de inventariere a obiectului) o “aplică sau mâner de capac sub forma unui cap aplatizat de formă romboidală, cu sprâncenele marcate printr-o linie în relief. Ochii triunghiulari sunt realizaţi prin excizare. În părţile laterale se află câte o adâncitură marcând urechile. Gura este marcată printr-o altă adâncitură, sugerând faptul că era deschisă. Faţa a fost încrustată cu pastă albă.” Pentru verificare, de precizat că figurina are numărul de inventar 32806 şi ordin de clasare 2408/13.09.2004 – Tezaur.

Nobil dac, posibil Decebal,
sec.I-II d-Hr.

Dacă priviţi cu atenţia obiectul aflat în discuţie, veţi observa că obiectul aflat pe creştetul figurinei seamănă izbitor de bine cu pileusul dacic… căciula sau cușma dacică. Evident, nu putem vorbi de geto-daci, în adevăratul sens al cuvântului, în urmă cu 7.000 de ani, dar putem vorbi de strămoşi de-ai lor, care au transmis mai departe, până la ei, elemente de vestimentaţie.

AICI Valentin Roman discută în detaliu despre pileusul dacic şi prezenţa sa în simbolistica mondială actuală. Cea mai veche reprezentare plastică a pileusului dacic a fost descoperit pe teritoriul României.

sursa