Camera inferioară a Parlamentului din Polonia a adoptat joi seară un proiect de lege care îi scutește de impozitul pe venit pe tinerii sub 26 de ani, relatează AFP potrivit Agerpres.

Înaintat în Parlament de conservatorii aflați la putere, proiectul a beneficiat de votul a 419 deputați, în timp ce doar patru voturi au fost împotrivă și nu a existat nicio abținere.

În virtutea acestei legi, remunerațiile pe care le primesc tinerii sub 26 de ani, a căror valoare anuală brută nu depășește 85.500 de zloți (20.000 de euro), vor fi scutite de impozitul pe venit personal, care se ridică în Polonia la 18%.

Venitul mediu brut în Polonia a fost de aproape 5.000 de zloți (circa 1.100 de euro) pe lună în primul trimestru din 2019, conform statisticilor oficiale.

Noua dispoziție, care mai trebuie aprobată de Senat și promulgată de președinte, ceea ce ar urma să fie o formalitate, va intra în vigoare începând cu 1 august. Potrivit inițiatorilor, ea ar putea viza peste două milioane de persoane.

Este vorba de punerea în practică a uneia dintre promisiunile electorale generoase făcut la începutul anului de conservatorii Partidului Dreptate și Justiție (PiS), în perspectiva celor două scrutine din 2019: alegerile europene din mai, câștigate de PiS, și alegerile legislative din toamnă.

Mateusz Morawiecki, premierul polonez, a declarat că măsura va duce la creșterea oportunităților pentru tineri, „acestea urmând să fie pe măsura celor din Vest\”.

Potrivit acestuia, de când Polonia a aderat la Uniunea Europeană în 2004, 1,7 milioane de oameni au părăsit țara îndreptându-se către alte țări din bloc. „E ca și când întreaga Varșovie ar părăsi Polonia. Trebuie să-i atragem pe tineri înapoi în țară\”, a declarat Morawiecki în fața parlamentarilor.

„În ultimii 30 de ani, Polonia a cerut prea mult de la tineri și nu i-a ajutat suficient. Angajatorii nu erau pregătiți să majoreze salariile tinerilor angajați, așa că o facem noi prin eliminarea impozitului pe venit\”, a adăugat acesta.