Mihai Viteazul, numit și Malus Dacus (Dacul del Rău) de către dușmani, a fost, fără nicio îndoială, una dintre cele mai importante figuri ale istoriei noastre. Personalitate deosebit de puternică, eroul unirii de la 1600 a trebuit să dovedească o mare abilitate politică, atât pentru a ajunge pe tronul Țării Românești, cât și pentru a aduce împreună cele trei Țări Dacice, după cum mai erau numite țările românești în acele vremuri. Istoria oficială ne spune că Mihai a fost fiul din flori al voievodului Pătrașcu cel Bun și al doamnei Teodora, o grecoaică, fiind pe jumătate român, pe jumătate grec…

Dar alte dovezi răstoarnă această variantă a istoriei: dacă în prima era român din partea tatălui și grec din partea mamei, în a doua este grec din partea tatălui și român din partea mamei. De asemenea, conform noilor probe (necunoscute în vremea lui), Mihai Viteazul este urmașul a doi Împărați Bizantini.

Prof. dr. în istorie Marin Cristian este autorul unei cărți de colecție despre viața, faptele și documentele istorice care vorbesc despre Mihai Viteazul.