Pentru prima oară în istorie, documentul prin care Churchill a vândut România lui Stalin va putea fi „admirat” pentru prima dată. Este vorba de celebrul „acord al procentajelor”, agreat de premierul britanic și dictatorul sovietic la Kremlin, în Octombrie 1944, relatează Newstandard.
Potrivit The Telegraph, citat de Rador, hârtia a fost scrisă după o întâlnire nocturnă, alimentată cu mari cantități de whisky, băutura favorită a premierului britanic.
„Amândoi băuseră destul de mult whiskey. Încercau să ajungă la un acord de principiu asupra sferelor de influență de după război”, a spus custodele expoziție de la Arhivele Naționale britanice în cadrul căreia va fi expusă hârtia care a condamnat Europa de Est la decenii de comunism.
„Cred că este important ca acest document să fie expus în public deoarece această mică bucată de hârtie are o mare însemnătate. Poate fi incredibil de importantă – soarta a milioane de oameni decisă printr-o iscălitură după o întâlnire amicală”, a continuat istoricul britanic.
Un oficial britanic a spus mai târziu că documentul nu ar trebui să apară public, deoarece cifrele pot părea crude și insensibile. Cel mai probabil, Churchill știa și el asta.
Întâlnirea Churchill-Stalin a avut loc la 9 octombrie 1944. Premierul britanic este cel care a propus astfel sferele de influență:
- România: Uniunea Sovietică ar trebui să aibă 90% influență, iar Marea Britanie 10%;
- Grecia: Uniunea Sovietică ar trebui să aibă 10% influență, iar Marea Britanie 90%;
- Ungaria și Iugoslavia: Uniunea Sovietică și Marea Britanie ambii cu 50%;
- Bulgaria: Uniunea Sovietică cu 75% influență, iar Marea Britanie cu 25%.
El a împins hârtia spre Stalin, care a bifat și a dat-o înapoi lui Churchill.
„Oare nu este cinic să dispunem în această manieră de soarta a milioane de oameni? Hai să ardem hârtia”, ar fi spus Churchill.
„Nu, păstrați-o”, ar fi răspuns Stalin.
Foaia cu conținea înțelegerea dintre Est și Vest, cu România cap de listă, a fost păstrată deci de Churchill la sugestia lui Stalin, iar existența și cuprinsul său au fost dezvăluite în memoriile politicianului britanic. Acum, bilețelul va fi arătat publicului într-o expoziție-premieră organizată de Arhivele Naționale Britanice, la Londra, care începe joi, 4 aprilie, și va dura până în noiembrie. Datele alese sunt simbolice: la 4 aprilie 1949 a fost înființată Alianța Nord-Atlantică (NATO), iar la 9 noiembrie 1989 se împlinesc 30 ani de la Căderea Zidului Berlinului.
„Este o mărturie însemnată a istoriei, arată cum a fost decisă soarta a milioane de oameni într-o întâlnire formală în care cei doi lideri băuseră ceva whisky\”, spune Mark Dunton, curatorul expoziției, citat de presa engleză. În februarie 1945, SUA, Marea Britanie și URSS au încheiat Conferința de la Yalta care stabilea zonele de influență în Europa și ajutorul pe care urma să și-l dea pentru câștigarea avantajului pe plan mondial. Numele României nu este menționat în documente.
Niciun comentariu până acum