Problema este despre câteva secole în care nu există multe documente. În perioada secolelor 5 – 9, teritoriul României a fost vizitat de numeroase populații. Sarmati, huni, goți, gepizi, avari, bulgari, slavi, maghiari, cumani, pecenegi și probabil mulți alții.

Au ocupat teritoriul României și țările din jur, dar au fost în mare parte oameni războinici, nu fermieri sau crescători de animale. Așadar, după cum susțin unii, de ce ar extermina populația locală, când ar putea folosi acea populație pentru a lucra pentru ei și pentru a-i hrăni?

Există documente despre localnici după retragerea imperiului roman (anul 270 d.Hr.) în care călătorii s-au documentat când i-au întrebat pe localnici că au spus că sunt români / rumâni. Așa s-au numit ei înșiși. Vlach, Valach, Valah, Olah sunt nume date de străini, nu cum s-au numit ei înșiși.

De asemenea, dacă vizitați țara românească din orice regiune, veți vedea diferite culori și diferite tipuri de îmbrăcăminte populară, dar toate au ceva în comun, care revin din vechii oameni daco-geți care au fost parțial cuceriți (1/6 din teritoriu ) de Romani. Ascultați cântecele populare, unele sunt vechi de peste 2500 de ani.

Și, în sfârșit, dacă aruncăm o privire asupra markerilor genetici ai populației românești astăzi, vom vedea situația tipică „butuc genetic”, în care majoritatea genelor europene sunt prezente într-o proporție foarte echilibrată:

  • I2 (proto-European 20.000 de ani),
  • E1b1b (Mediteranean, 10-15.000 de ani),
  • J2 (Caucazian de Sud, 6400 de ani),
  • R1a (East European Slavic North Caucasian 6400 ani) și
  • R1b (West European Celtic North Caucazian de 6400 ani).
sursa: https://thraxusares.wordpress.com/2015/01/09/proto-getii-din-neolitic/

Teritoriul României și țările din jur a fost numit „Vechea Europă” dintr-un motiv întemeiat. Acesta este locul în care caucazienii s-au oprit timp de 1500 de ani în călătoria lor (de acum 6400 de ani) spre ocuparea restului Europei (migrația Kurgan).

Concluzia este că România și țările din jur au aceeași structură a populației, genetic vorbind, așa cum au avut-o acum 4-6000 de ani. Migratorii au adus limbi, obiceiuri, au devenit clasa conducătoare și au avut influență, desigur. Dar marea masă a populației locale a păstrat la fel. Astfel, din Austria (chiar Bavaria, în sudul Germaniei), Ungaria, Slovacia și până în Serbia, Croația, Bulgaria, România și partea de vest a Ucrainei, triburile Illirian-Daco-Gete (peste 150 la număr) au trăit și trăiesc și astăzi. Aceeași genetică, aceiași oameni, chiar și cu limbi vorbite diferite.

Pentru detalii, aruncați o privire aici: răspunsul lui Joseph Bryant la Sunt români albi?

https://www.quora.com/Are-Romanians-white/answer/Joseph-Bryant-35