Țările europene din care pleacă multă forță de muncă spre restul Uniunii Europene ar trebui să se gândească la un pachet agresiv de măsuri care să aducă o soluție pentru mobilitatea selectivă, care duce la exodul creierelor, a declarat sâmbătă ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, la finalul celei de-a doua zile a reuniunii ECOFIN, informează Agerpres.

ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici

„Poate în timpul Președinției române voi invita țările care trimit lucrători în străinătate la o discuție, să vedem ce e de făcut. Ar trebuie să ne gândim la un pachet agresiv care să aducă o soluție, pentru că nu putem să ne atingem obiectivele în situația actuală, de aceea discutăm acum despre scăderea competitivității, despre cheltuieli diferite, aspecte care sunt influențate de această mobilitate intra-europeană. Deci trebuie să încurajăm această mobilitate, dar trebuie și să ținem cont de tipul de măsuri pe care trebuie să le aplicăm pentru a nu fi afectați noi toți”, a atras atenția Eugen Teodorovici, adăugând că situația mobilității selective în cadrul UE a fost pe agenda discuțiilor de la reuniunea miniștrilor europeni de Finanțe.

„Libera circulație a forței de muncă a adus mari beneficii economice. Lucrătorii mobili contribuie la PIB-urile țărilor de origine și ale țărilor-gazdă și, în cele mai multe cazuri, au un rol semnificativ în ceea ce privește câștigurile celor rămași în țara de origine. Totuși, mobilitatea muncitorilor poate avea și efecte negative, de exemplu atunci când mobilitatea e selectivă, ducând la exodul creierelor și stopând creșterea potențială. În viitorul apropiat, prioritatea noastră ar trebui să fie găsirea unei soluții comune la nivel european și implementarea unui instrument care să ne ajute în rezolvarea acestui fenomen”, a declarat ministrul român al Finanțelor. Acesta a subliniat și faptul că lucrătorii care pleacă din țările estice spre cele vestice nu sunt doar cei cu înaltă calificare, ci și oameni cu pregătire medie sau scăzută.

„În general, în Uniunea Europeană lucrătorii înalt calificați sunt foarte mobili, iar atunci când nivelul de realizări educaționale crește, crește și inovarea. Mobilitatea Est-Vest este excepțională, dar nu întotdeauna doar lucrătorii de înaltă calificare emigrează. Există un procentaj de lucrători și cu calificări scăzute și medii, făcând acest fenomen să fie amplu”, a declarat Eugen Teodorovici. Acesta a tras un semnal de alarmă și s-a arătat nemulțumit de soluțiile insuficiente față de provocările fenomenului exodului forței de muncă.

„Dacă tendințele din ultimii 10 ani vor continua, problema va deveni mai pregnantă pentru anumite state membre. De asemenea, mobilitatea duce și la probleme fiscale. Dacă folosesc limbajul european, voi spune că sunt mulțumit de discuția de astăzi în domeniul mobilității forței de muncă. Dar, fiind mai pragmatic, trebuie să spun că nu sunt mulțumit, pentru că tot timpul avem discuții foarte interesante, dar când ajungem la soluții, nu avem abordarea adecvată. Spun asta pentru că mobilitatea forței de muncă în UE este poate una din temele cele mai importante de discutat, pentru a se identifica pașii de urmat pentru noi toți. După cum vedeți, pentru Uniunea Europeană rezultatele sunt bune în legătură cu mobilitatea forței de muncă, dar dacă luăm problema și o discutăm de la caz la caz, soluțiile sunt total diferite”, a declarat ministrul Finanțelor.

Reuniunea informală a miniștrilor de Finanțe din Uniunea Europeană (ECOFIN) s-a desfășurat vineri și sâmbătă, la București, sub auspiciile președinției Consiliului Uniunii Europene, deținute prin rotație de către România.