Un număr de 60 de întreprinzători români întorși din străinătate au semnat, vineri, la Prefectura Cluj-Napoca, contractele pentru subvenții de câte 40 de mii de euro cu scopul înființării de afaceri în țară prin proiectul „Diaspora ReSTART”, pus în aplicare de Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii (I.M.M.) din România, informează Mediafax și Ziua de Cluj.

„Dintre cei 149 de candidați care au ajuns în faza finală – am avut și procesul de mentorat pentru cei calificați – am selectat 60 pentru finanțare, însă, cum am avut și o serie de retrageri, locurile lor au fost ocupate de cei care erau pe lista de rezervă.

Vom semna contractele, după care urmează etapa de implementare a planurilor de afaceri, iar banii ar urma să fie primiți de beneficiari începând cu această lună. Din martie 2020, afacerile finanțate cu până la 40 000 de euro, prin Programul Operațional Capital Uman, trebuie să intre în perioada de sustenabilitate”, a declarat managerul proiectului, Oana Maria Bâra, citată de Ziua de Cluj.

Președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (C.N.I.P.M.M.R.), Florin Jianu, a declarat, vineri, la ceremonia națională de semnare a contractelor de subvenție, desfășurată la Cluj, că evenimentul concretizează eforturile depuse pentru întoarcerea acasă a românilor cu spirit antreprenorial din diaspora.

„Consiliul Național al I.M.M.-urilor din România, în calitate de beneficiar, implementează în perioada septembrie 2017 – septembrie 2020 proiectul Diaspora ReSTART, ce are ca principal obiectiv susținerea înființării de întreprinderi cu profil non-agricol în zona urbană din regiunile mai puțin dezvoltate ale României de către românii din străinătate. Evenimentul concretizează eforturile depuse pentru întoarcerea acasă a românilor cu spirit antreprenorial din diaspora și pentru crearea de valoare adăugată în economia românească. La ceremonia națională de semnare a contractelor de subvenție, în valoare de 40000 de euro per proiect, participă cei 60 de câștigători. Este un moment istoric, și cred că acest tip de construcție a încrederii îi va ține acasă pe cei de care avem grijă foarte mult timp, acesta fiind tipul de abordare cel mai sănătos”, a spus Florin Jianu, citat de Mediafax.

Conform afirmațiilor sale, domeniile de activitate ale I.M.M.-urilor finanțate prin proiectul „Diaspora ReSTART” acoperă o gamă largă de domenii de activitate: inginerie, consultanță tehnică, întreținerea și repararea autovehiculelor, restaurante și consultanță în management. Beneficiarii subvențiilor sunt românii întorși din Marea Britanie, Portugalia, Spania, Germania,  Australia și S.U.A.

„Au venit către noi antreprenori din Germania, Marea Britanie, Australia, S.U.A. Trebuie să aveți încredere și profesionalism. Încet, încet, veți primi și subvențiile. Intrarea în atreprenoriat este o poveste frumoasă, care are însă și părți negative. Ne îngropăm în hârtii, în laptopuri, dar uităm că de fapt menirea noastră este să ajutăm oamenii.

Ideal ar fi ca să aduceți acasă și angajații care lucrează în afară. Clujul este deja un model pentru antreprenorii din România pe care trebuie să îl urmăm și noi, în București, și în toată țara. E și un pariu pentru România pe care suntem obligați să îl câștigăm”, concluzionează Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (C.N.I.P.M.M.R.), citat de Ziua de Cluj.