Pot face mai mult decât crezi

Toa55/Shutterstock

Ați putea fi surprins să aflați că, în stadiile incipiente, pacienții pot conduce în continuare. De fapt, a te pierde nu este primul semn al bolii Alzheimer. Thompson spune că se poate deplasa folosind un GPS și o aplicație care îi amintește unde este parcat.

Implicați-i în activitățile zilnice

imtmphoto/Shutterstock

Pe măsură ce sarcinile zilnice devin mai dificile, este obișnuit ca persoanele cu boala Alzheimer (sau familiile lor) să presupună că nu pot participa la activitățile pe care le făceau. Dar, în funcție de stadiul pacientului, el sau ea poate face totuși acele lucruri, dar cu câteva ajustări. Este important să încercați să includeți cât mai mult posibil persoanele cu demență. Acest lucru ajută la menținerea unei conexiuni emoționale.

Vreau să iau decizii

fizkes/Shutterstock

„Se simt ca și cum drepturile lor de a lua decizii și totul, demnitatea și autodeterminarea lor le sunt luate”, spune Pinkowitz. Ascultați ce are de spus persoana iubită în loc să presupuneți că o persoană cu Alzheimer nu poate lua o decizie solidă.

Trăiește o viață semnificativă

Monkey Business Images/Shutterstock

Boala Alzheimer poate perturba viața de zi cu zi în așa fel încât devine dificil să revii pe drumul cel bun. Dar asta nu înseamnă că ar trebui să abandonezi o persoană dragă și să-i lași să își petreacă tot timpul singur acasă. Thompson a spus că pensionarea anticipată a fost o luptă pentru că de multe ori nu știa ce să facă cu timpul său liber. Dar implicarea în Asociația Alz-Heimer i-a dat posibilitatea să meargă la muzee, să participe la întâlniri de sprijin, să țină discursuri și să participe la conferințe. „Mi-a dat scopuri noi, un mod nou de a fi implicat, activ și angajat”, spune el. „Nu m-am gândit niciodată că viața mea va fi îmbogățită așa cum a făcut-o”.

Mă bucur de aceleași lucruri ca și înainte

Toa55/Shutterstock

Adesea, chiar și după ce oamenii încep să uite fapte, își pot aminti și se pot bucura de lucruri precum desenul, pictura sau ascultarea muzicii. „Persoana poate părea că nu se poate implica, dar dacă ar fi un artist și îi pui unele instrumente de desen sau pictură în fața lor, vor începe să deseneze ceva sau să picteze”, spune Pinkowitz. „Este diferit, deoarece este aproape în memoria lor musculară, ca o parte din cine sunt.”

Muzica este deosebit de plăcută

În timp ce persoanele din etapele timpurii sau mijlocii ar putea adora să se alăture unui cor sau să cânte la pian, cei din etapa avansată vor aprecia în continuare să asculte muzică. „Muzica este o modalitate excelentă de a ajunge la oameni în fiecare etapă”, spune dr. Mittelman. „Se trezesc pentru că muzica îi stimulează și le face plăcere. Aceste modalități de comunicare care nu sunt neapărat verbale pot crea plăcere pentru toată lumea.”

Pinkowitz recomandă să puneți muzică la cască persoanei dragi care stă singură și fără să vorbească. În acest fel, persoana poate asculta câteva melodii preferate de generația sa.

Și alte afecțiuni ale mele au nevoie de atenție

Dmytro Zinkevych/Shutterstock

Cineva cu Alzheimer ar putea fi mai puțin răbdător atunci când așteaptă un medic. Sau poate deveni agitat, dar este important să insistați că persoana iubită continue să aibe vizite regulate la medic și dentist. „Toate celelalte afecțiuni și boli care pot apărea când nu ai demență pot apărea și la persoanele cu demență”, spune dr. Mittelman. „Există modalități prin care simptomele pot fi exacerbate dacă aceste lucruri nu sunt la locul lor și pot fi reduse dacă se iau în considerare alte boli și afecțiuni.”

Alzheimerul îi poate afecta și pe cei de vârstă mijlocie

stockfour/Shutterstock

Thompson avea 54 de ani când a fost diagnosticat. El spune că mulți oameni sunt surprinși de diagnosticul precoce, așa că împărtășește resursele educaționale cu aceștia. „Schimbă natura relației și a discursului. Nu știau că oamenii de peste 50 de ani ar putea avea Alzheimer”, spune el. „Detectarea precoce a diagnosticelor este importantă. Dacă credeți că aveți probleme cu memoria, solicitați asistență medicală. Poate fi o îmbătrânire normală și poate să nu fie ”.

Restaurantele zgomotoase pot fi stresante

Monkey Business Images/Shutterstock

Agitația într-un restaurant aglomerat poate face și mai dificilă urmărirea unei conversații, mai ales pentru cineva cu pierderea auzului netratată. „Locurile foarte zgomotoase, precum un restaurant aglomerat, pot fi dificile. Superstimularea cu zgomot face mai puțin posibilă înțelegerea conversației din jurul dvs”, spune dr. Mittelman. În schimb, încercați să mâncați la o cafenea liniștită, astfel încât cineva cu Alzheimer să se simtă mai implicat.

Are nevoie de ajutor pentru unele activități financiare și juridice

Persoana iubită de dvs are nevoie probabil de planificare financiară, dar dacă e afectată de Alzheimer ar putea avea nevoie de ajutor pentru a pune totul la punct. Un avocat sau un profesionist în drept poate ajuta procesul să devină mai puțin stresant și să sublinieze informații despre care s-ar putea să nu știți, mai spune Thompson. „Nu este ceva ce puteți face singuri pentru că veți lua decizii greșite”, spune el. „Aveți nevoie de consultanță și ajutor.”