Ține cont de aceste lucruri dacă cineva apropiat de tine are Alzheimer

Pierderea memoriei poate fi înfricoșătoare, dar răbdarea, încrederea și încurajarea pot ajuta pe cineva cu această boală să trăiască în continuare o viață semnificativă. Unul dintre primele lucruri care îți vin în minte atunci când te gândești la Alzheimer este pierderea memoriei. Dar există mult mai multe aspecte ale acestei boli pe care trebuie să le cunoască furnizorii de servicii medicale, cei dragi și persoanele care tocmai au fost diagnosticate cu Alzheimer. Există o serie de fapte importante și concepții greșite despre boală.

Fiecare etapă a bolii Alzheimer este unică

Monkey Business Images/Shutterstock

Puteți presupune că cineva cu Alzheimer nu poate iniția o conversație, dar nu este cazul. „Cei aflați în stadiile incipiente au probleme de memorie care facilitează uitarea conversațiilor, în timp ce schimbările de personalitate sau agitația pot apărea în timpul etapelor intermediare”, explică Mary Mittelman, director pentru boala Alzheimer și demențe conexe. Când sosește ultima etapă, pacientul poate avea dificultăți în îmbrăcare sau în a mânca. „Simptomele bolii Alzheimer se schimbă în timp”, spune dr. Mittelman.

Viața este încă destul de normală în primele etape

Rawpixel.com/Shutterstock

„Duc o viață în mare măsură normală, dar există anumite situații în care mă bazez pe un calendar, un ceas cu alarmă sau un smartphone”, a spus Eric Thompson, consilier al Asociației Alzheimer Early Stage Advisory Group.

După ce a fost diagnosticat cu Alzheimer în urmă cu aproximativ patru ani, a trebuit să se reprogrameze din nou și a făcut câteva schimbări în rutina sa. De exemplu, își face dimineața devreme lista zilnică de activități pentru a nu le uita. Eric spune că oamenii sunt surprinși de cât de bine își amintește conversațiile.

Lucrurile nu sunt uitate intenționat

Pressmaster/Shutterstock

S-ar putea să vă deranjeze să fiți nevoit/ă să repetați lucrurile cu cineva cu Alzheimer, dar nu lăsați nerăbdarea să vă învingă. În schimb, simplifică modul în care spui lucrurile, astfel încât cuvintele tale să fie ușor de ținut minte.

A reaminti cuiva că cei dragi au murit este îngrozitor

Ruslan Guzov/Shutterstock

Când cineva cu Alzheimer întreabă despre o persoană dragă decedată, nu provocați suferință inutilă spunând că persoana a murit. În schimb, oferiți-vă să mergeți pe persoană pentru a o găsi, spune Jackie Pinkowitz, președintele Dementia Action Alliance. „Nu vă puteți aștepta ca acea persoană să se întoarcă acolo unde era, dar puteți fi drăguți și puteți fi acolo când are nevoie de dvs”, a spus Pinkowitz, care a avut grijă de mama și socrul ei, ambii cu demență. „Împărtășiți momentul, dar fiți dispuși să vă adânciți puțin în lumea lor”.

Socializarea este importantă

SeventyFour/Shutterstock

Persoanele cu Alzheimer nu ar trebui să fie îndemnate să rămână acasă, mai ales în stadiile incipiente când au doar o afectare cognitivă ușoară.

De fapt, este bine să petreci timp cu prietenii și familia. „Din păcate, unii membri ai familiei îi fac mai degrabă incapacitați decât să îi împuternicească și să îi încurajeze să participe”, spune Pinkowitz.

Citiți mai multe pe pagina următoare.